Moedermelk bevat waardevolle voedings- en afweerstoffen die kinderen nodig hebben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid.

Borstvoeding geven

Borstvoeding is het geven van de moedermelk aan je baby. Het is verreweg de beste voeding voor een baby: het zit namelijk vol met alle benodigde voedingsstoffen, energie en afweerstoffen die een baby nodig heeft. Borstvoeding geven heeft ook nog diverse gezondheidsvoordelen voor de moeder want het verlaagt bijvoorbeeld de kans op borst, baarmoederhals, en eierstokkanker en er is tevens minder kans op botontkalking. Een bijkomend voordeel is dat je sneller weer op je streefgewicht bent van voor je zwangerschap.

Borstvoeding geven, kost je in principe niet meer energie dan het geven van kunstvoeding, maar het vraagt wel meer calorieën van jou als moeder. Het is dus is wel belangrijk om goed gezond en gevarieerd te eten als je borstvoeding geeft. Je mag ook best iets meer eten dan normaal. Vaal verliezen moeders die borstvoeding geven na de bevalling sneller hun lichaamsvetten die ze in de zwangerschap hebben opgebouwd. Als je borstvoeding geeft van je dus vaak sneller weer af na de bevalling. Een mooie bijkomstigheid! Je kun het beste binnen een uur na de bevalling met de borstvoeding beginnen. De eerste moedermelk (colostrum genaamd) zit namelijk vol met allerlei antistoffen en is licht voor de baby verteerbaar. De verloskundige of kraamverzorgster zal je uitleggen hoe je borstvoeding geeft.

Meer informatie
Meer info